Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel prožívá těžké časy a jeho divize pro výrobu čipů ho v posledním čtvrtletí stála opravdu obrovské množství peněz. Nyní se proslýchá, že se tato divize od Intelu možná oddělí, případně se prodá.
JiVy (612) | 2.9.202413:48
Nejedná se primárně o technologický, nebo byznysový problém.
Jádro problému je politicko­-strategické. Pokud by pokračovaly současné trendy, USA by se staly kriticky závislými na dovozech z jihovýchodní Asie a to je problém jak ekonomický, tak vojensko strategický.
Intel vsadil na to, že rozvoj kapacit pro výrobu čipů je pro vládu USA strategickou prioritou číslo jedna a vykoupil produkci špičkových technologií od ASML na nejméně 2 roky.
Ukazuje se patrně, že problém je nejen technologický, ale zároveň i civilizačně kulturní. Ani nejmodernější technologie nezaručí USA schopnost konkurovat čínské ­(tím myslím i Tchajwan­) produktivitě. Nehledě na to, že návratnost investicí, které Intel učinil jsou roky a teď je Intel v situaci, kdy investoval, ale ještě nedostává nic zpátky. Buďto tedy Intel najde způsob, jak obří investice využít, nebo ho to pohřbí. Jenom nechápu, jak je možné, že se to dostalo do tohoto stavu. Bilance celého projektu musela být přeci jasná už před 2­-3 roky, kdy se o této investici rozhodovalo.
Odpovědět4  0
Bespi (166) | 2.9.202414:49
Jenze tohle neni jadro problemu Intelu. To je jen bonus.
Odpovědět0  1
prasopras (146) | 2.9.202418:12
Pa tvrdi, ze vsadil firmu na 18A, pockejme si.
Odpovědět0  0
Don Q (342) | 2.9.202410:15
Těžkopádný dinosaurus rozdrcen dynamickými, hbitými a podstatně efektivnějšími Tchajwanci. Jak ­"překvapivé­".
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1496) | 2.9.202413:43
no tak jak to tady zám tak uživatel ­"bison­" řekne to je jeho tajný plán a pak vytáhne nové zázračné zbraně a vyhraje válku ­(to se mi zdá jestli to už ale v historii někdo nepoužil, jen si nemohu vzpomenout kdo to byl 🤣 )
Odpovědět2  0
HoCh (333) | 2.9.20246:29
Ciste formalni oddeleni do samostatne firmy vlastnene ­(vetsinove­) intelem riziko pro konkurenci moc nesnizi. A do koupe se asi nikdo moc nepohrne, nebo aspon ne za cenu, ktera by se intelu libila. Ale asi nejvetsi problem je kvalita a cena vyroby.
Odpovědět3  0
Anup (23) | 2.9.20249:39
To oddělení není jen číše formální, vlastnit to nebude Intel, ale vlastníci Intelu ­(byla by to normální akciovka kótovaná na burze­) a vlastnická struktura se postupně změní. Problém je konkurenceschopnost Intel foundry, která dlouhodobě existuje jen kvůli synergii s Intelem jako designérem čipů ­(jak je zmíněno stojí za ztrátami firmy a dělá Intelu problémy už skoro 10let­). Spíš do pár let upadne v zapomnění a bude dělat čipy pro automotive a další odvětví, co nepotřebují špičkový výkon a efektivitu. Jinými slovy dostane se do stejné pozice kde je teď Global Foundries, kdysi součást AMD, která se naprosto stejně oddělila od AMD když byli v podobné situaci jako je teď Intel.
Odpovědět4  2
del42sa (249) | 2.9.202414:43
Glofo se dostalo tam kde je teď nikoliv tím, že se oddělilo od AMD, ale přístupem arabského vedení, které zkrátka nechtělo investovat tolik pěnez do výroby polovodičů a vedlo ty továrny stylem od desíti k pěti, což se projevilo na konkurenceschopnosti produktů, které vyráběli. Korunu tomu nasadilo vedení v roce 2018, když se rozhodli zaříznout už hotový 7nm výrobní proces, těsně před zahájením velkosériové výroby spolu s úsměvným zdůvodnění, které připomínalo spíše brekot malého dítěte, které žárlí na své starší sourozence a svoji budoucí strategii založili pouze na starších výrobních procesech, což není to samé co dělá Intel
Odpovědět1  0
Anup (23) | 2.9.202417:19
GF vzniklo jako odštěpek AMD v době, kdy výroba táhla ekonomicky celou firmu dolů, toť podobnost se současným Intel.
GF se na druhou kolej dostali tím, že byli dlouho po plánu s jejich 7nm procesem, tak dlouho, že ztratili hlavniho zákazníka AMD, které přešlo k technologický pokročilejší a dynamičtější TSMC. Nepamatuji si jak co GF odůvodnili, ale tím, že byli dlouho ve skluzu za konkurencí ­(TSMC 7nm, Samsung 8nm a tou dobou ještě Intel jejichž 10nm byl hotový a víceméně ekvivalentní tomu 7nm díky jiné metodice značení­) tak rozhodnutí zaměřit se na odladěné procesy a opustit špičku nemusel být úplně nesmysl ­(viz poslední výrobní proces u Samsung, v sériové výrobě nasazen je, ale zdá se výtěžnost je nic moc, hospodářský výsledek firmy tahá momentálně dolu a bude je to stát ještě hodně času a peněz než to doladí do konkurenceschopnosti­).
Intel je v podobné situaci, výroba je táhne ekonomicky dolů, nové procesy mají zpoždění a problémy, toť podobnost s úpadkem GF, část výroby už reálně Intel přesunuje k TSMC ­(méně kritické části a starší procesy­). Intel se jen dlouho bránil rozdělení a dotáhl to kam to dotáhl. Pro srovnání GF stačilo být nějaký rok nebo dva za plánem s 7nm a AMD je opustilo protože si nemohli jako designer CPU­/GPU dovolit dál čekat a nechat ujít konkurenci, Intel se zasekl na 10nm na jak dlouho? 6 let? Víc? Jediný rozdíl vidím v tom, že případné odštěpené Intel foundry by měl ještě menší šanci držet krok se špičkou trhu, než mělo GF po oddělení.
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.